Με λίγα λόγια
Εξάσκηση

Περισσότερα...

Το ψηφιακό βιβλίο

Ιστορία Ε'
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ'
36 - Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους


Ο Μωάμεθ Β' ήταν τόσο αποφασισμένος να κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη, ώστε έσυρε, μέσα σε μια νύχτα, 70 καράβια από τον Βόσπορο στον Κεράτιο κόλπο. Τα καράβια σύρθηκαν μέσα από τη στεριά, με σκοπό να κλείσει τους Βυζαντινούς από στεριά και θάλασσα.

Ο Μωάμεθ Β' έστειλε για δεύτερη φορά μήνυμα στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο να παραδώσει την Πόλη, αλλά αυτός και πάλι αρνήθηκε. Στις 29 Μαΐου, ξημερώματα, άρχισε η μεγάλη μάχη για την κατάκτηση της Πόλης. Οι Τούρκοι έκαναν επιθέσεις από παντού, αλλά οι Βυζαντινοί κατάφερναν να τους αντιμετωπίζουν με την ανδρεία τους και με διάφορα τεχνάσματα. Κι ενώ φαίνεται πως η Πόλη θα σωθεί, ο Ιουστινιάνης τραυματίζεται βαριά. Προς το τέλος της ημέρας ακούστηκε η είδηση: «Οι Τούρκοι μπήκαν στην Πόλη. Η Πόλη κυριεύτηκε».

Οι γενίτσαροι βρήκαν πέρασμα από μία μικρή πόρτα, την Κερκόπορτα, όρμησαν μέσα αηό αυτήν και άνοιξαν όλες τις πύλες. Οι Τούρκοι μπήκαν μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πέθανε πολεμώντας ηρωικά. Την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 η Πόλη «έπεσε» στα χέρια των Τούρκων.Ερωτήσεις

1. Πώς κατάφερε ο Μωάμεθ Β' να αποκλείσει τους Βυζαντινούς από τη θάλασσα;
2. Τι απάντησε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, όταν ο Μωάμεθ Β' του ζήτησε να παραδώσει την Πόλη;
3. Πότε άρχισε η μεγαλύτερη επίθεση των Τούρκων;
4. Ποιος τραυματίστηκε και αναστατώθηκε η Πόλη;
5. Πώς κατάφεραν οι γενίτσαροι και μπήκαν στην Πόλη;
6. Πότε «έπεσε» η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των Οθωμανών;