Με λίγα λόγια
Εξάσκηση

Περισσότερα...

Το ψηφιακό βιβλίο

Ιστορία ΣΤ'
ΕΝΟΤΗΤΑ Ε'
12 - Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή της πορεία


Α' Κείμενο

Η χρονική περίοδος από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, τον Ιούλιο του 1974, μέχρι σήμερα ονομάζεται Μεταπολίτευση.

Κατά τη διάρκειά της καταβλήθηκαν συντονισμένες προσπάθειες για να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και να καλλιεργηθούν οι διεθνείς σχέσεις του κράτους. 

Η ιδέα της Ευρωπαϊκής ένωσης ξεκίνησε στις 9 Μαΐου του 1950, από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν. Έκτοτε αυτή η ημερομηνία εορτάζεται ως «Ημέρα της Ευρώπης» Αργότερα, το 1957, έξι κράτη της Ευρώπης, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, σχημάτισαν την Ε.Ο.Κ. (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα), στην οποία εντάχθηκαν μετέπειτα κι άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα το 1981.

Άλλη μία σημαντική ημερομηνία για την Ε.Ε. είναι το 1993, όπου υπογράφηκε η Συνθήκη του Μάαστριχ, που θέσπιζε την χρήση κοινού νομίσματος και τη δημιουργία ενιαίας αγοράς.

Το ευρώ μπήκε στη ζωή πολλών Ευρωπαίων πολιτών, διευκολύνοντας τις μεταξύ τους οικονομικές συναλλαγές. Η Ελλάδα υιοθέτησε το κοινό νόμισμα το 2001.

Ζητήματα όπως η ενίσχυση των δημοκρατικών ελευθεριών, η καταπολέμηση της ανεργίας και των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, η βελτίωση της εκπαίδευσης αλλά και ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους Ευρωπαίους στην αυγή του 21ου αιώνα. 

Β' Ερωτήσεις

1. Ποια είναι η περίοδος της Μεταπολίτευσης και τι επιτεύχθηκε στην Ελλάδα την περίοδο αυτή;
2. Ποιος ήταν ο κύριος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής την περίοδο της Μεταπολίτευσης;
3. Ποια ήταν η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ποια η θέση της Ελλάδας σε αυτή;
4. Ποιοι είναι σήμερα οι κυριότεροι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Γ' Σχετικά


[πηγή: youtube]