Με λίγα λόγια
Εξάσκηση

Περισσότερα...

Το ψηφιακό βιβλίο

Ιστορία ΣΤ'
ΕΝΟΤΗΤΑ Γ'
09 - Η εκστρατεία του Δράμαλη - Δερβενάκια


Α' κείμενο

Κατά τη διάρκεια του 1821, οι Τούρκοι προσπάθησαν να στείλουν τρία ασκέρια για να καταπνίξουν την Επανάσταση στην Πελοπόννησο. Κανένα όμως δεν έφτασε στον προορισμό του. Η ένοπλη αντίσταση των αγωνιστών της Στερεάς Ελλάδας δεν το επέτρεψε.
Το ένα από τα ασκέρια, το διοικούσε ο Μαχμούτ ή Δράμαλης (καταγόταν από τη Δράμα). Ήταν πασάς της Λάρισας με στρατιωτική εμπειρία και είχε καταπνίξει τα επαναστατικά κινήματα στα Άγραφα, το Πήλιο και τον Ασπροπόταμο.

Την άνοιξη του 1822, αφού συγκέντρωσε στην Υπάτη 18.000 στρατιώτες (πεζούς και ιππείς), πυροβόλα και εκατοντάδες μεταφορικά ζώα, κατευθύνθηκε νότια.
Χωρίς να συναντήσει αντίσταση ο δυνατός στρατός του Δράμαλη πυρπόλησε τη Θήβα και μέσω των Μεγάρων πέρασε με τον πολυάριθμο στρατό του στην Κόρινθο. Από εκεί έφτασε μέχρι το Άργος.
Μέσα στο φρούριο του Άργους κλείστηκαν ένοπλοι με αρχηγούς τον Δημήτριο Υψηλάντη και τον Πάνο, γιο του Κολοκοτρώνη. Οι Τούρκοι του ς πολιόρκησαν.

Τότε ο Κολοκοτρώνης μαζί με άλλους αγωνιστές έκλεισε τα περάσματα, και απομόνωσε τη στρατιά του Δράμαλη στην πεδιάδα της Αργολίδας.

Εφάρμοσε την τακτική της "καμένης γης" και έτσι οι Τούρκοι δεν έβρισκαν τροφή και νερό στον κάμπο του Άργους.

Εξαντλημένοι από την πολιορκία του κάστρου, από την έλλειψη τροφής και τις ασθένειες, οι Οθωμανοί αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κόρινθο. Όμως οι τέσσερις οδοί διαφυγής είχαν καταληφθεί έγκαιρα από τις ελληνικές δυνάμεις, με εντολή του Κολοκοτρώνη. Ο ίδιος έπιασε το στενό των Δερβενακίων με 2.500 πολεμιστές, κρύβοντας μέσα σε θάμνους 800 από αυτούς.
Αλλά και άλλοι οπλαρχηγοί, όπως ο Νικηταράς (Νικήτας Σταματελόπουλος), ο Παπαφλέσσας και ο αδελφός του Νικήτας Φλέσσας, κατέφθασαν για να βοηθήσουν.

Στις 26 Ιουλίου του 1822 έγινε φονική μάχη στα Δερβενάκια, κατά την οποία οι Τούρκοι στρατιώτες παγιδεύτηκαν. Όσοι κατάφεραν να σωθούν, κατέφυγαν στην Κόρινθο. Στα χέρια των Ελλήνων έπεσαν πολλά λάφυρα, ενώ ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ανακηρύχθηκε αρχιστράτηγος.

Έχοντας χάσει το 1/5 του στρατεύματος του, πολεμικό υλικό και πολλά ζώα, ο Δράμαλης πέθανε από τη λύπη του στην Κόρινθο. Η Επανάσταση για άλλη μια φορά είχε σωθεί.

 

Β' - Βρίσκω την απάντηση στο πιο πάνω κείμενο.

Ερωτήσεις

1. Πώς προσπάθησαν οι Τούρκοι να καταπνίξουν την Επανάσταση στην Πελοπόννησο κατά τη διάρκεια του 1821;
2. Ποιος ήταν ο Δράμαλης;
3. Ποια η προετοιμασία του Δράμαλη για την εκστρατεία στην Πελοπόννησο;
4. Πώς αντιμετώπισαν οι Έλληνες την στρατιά του Δράμαλη;
5. Ποια τακτική εφάρμοσε ο Κολοκοτρώνης εναντίον των Τούρκων;
6. Πώς αντέδρασαν οι Τούρκοι;
7. Σε ποιο σημείο έστησε παγίδα στους Τούρκους ο Κολοκοτρώνης;
8. Ποιοι πολέμησαν μαζί με τον Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια;
9. Ποιο το τέλος του Δράμαλη;
10. Ποια η σημασία της νίκης των Ελλήνων στα Δερβενάκια;

 

Γ' Σχετικά με τα Δερβενάκια [πηγή: youtube]

 

__Δράμαλης [πηγή: youtube]

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Πριν ανοίξετε κάποιον εξωτερικό σύνδεσμο, βεβαιωθείτε πρώτα ότι έχετε ενεργοποιήσει όλα τα απαραίτητα φίλτρα στον υπολογιστή σας και έχετε επιβεβαιώσει από πριν το περιεχόμενο του συνδέσμου.
Όλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας ελέγχεται διεξοδικά πριν την ανάρτησή του, όμως οι εξωτερικοί σύνδεσμοι είναι δυνατό να αλλάξουν καθώς δεν ανήκουν σε μας.