Α' κείμενο
Μετά την Πελοπόννησο και τη Στερεά, η Επανάσταση εξαπλώθηκε στα νησιά του Αιγαίου. Πρώτα επαναστάτησαν οι Σπέτσες με την Μπουμπουλίνα και στη συνέχεια η Ύδρα με τον πλοίαρχο Οικονόμου, τα Ψαρά, η Σάμος, η Κάσος, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη.
Αν και τα ελληνικά πλοία ήταν λιγότερα και μικρότερα από τα τουρκικά, ωστόσο κυριαρχούσαν στη θάλασσα καθώς ήταν ταχύτερα και διέθεταν πληρώματα με μεγάλη ναυτική εμπειρία.
Οι Έλληνες διακρίθηκαν σε τρία είδη πολεμικών επιχειρήσεων: α) στην πολιορκία θαλάσσιων κάστρων και στην υποστήριξη μαχών από τη θάλασσα, β) σε καταδρομές στα παράλια της Μικράς Ασίας και στα νησιά και γ) σε ναυμαχίες στο ανοιχτό πέλαγος στις οποίες συμμετείχαν και τα πυρπολικά.
Σημαντική δράση στη θάλασσα ανέπτυξαν ο Παπανικολής, ο Κανάρης και ο Μιαούλης.
Τον Απρίλιο του 1822 η Χίος καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους ως αντίποινα. Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1824 ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος κατέστρεψε την Κάσο και τα Ψαρά.
Ο σουλτάνος αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια του πασά της Αιγύπτου, Μεχμέτ Αλή, ο οποίος διέθετε στρατό εκπαιδευμένο από Ευρωπαίους αξιωματικούς.
Τα επόμενα χρόνια οι συγκρούσεις στη θάλασσα εντάθηκαν. Οι Τούρκοι και Αιγύπτιοι εκμεταλλευόμενοι τη διχόνοια των Ελλήνων καταστρέφουν το 1824 την Κάσο και τα Ψαρά που ήταν οι κύριες ναυτικές βάσεις των Ελλήνων.
Στα τέλη Αυγούστου του 1824 στο κόλπο του Γέροντα, στη Μικρά Ασία, ο ναύαρχος Μιαούλης προκάλεσε σύγχυση στα εχθρικά πλοία με τους ελιγμούς του και νίκησε τον ογκώδη τουρκοαιγυπτιακό στόλο.
Β' - Βρίσκω την απάντηση στο πιο πάνω κείμενο.
Ερωτήσεις
1. Ποια νησιά επαναστάτησαν;
2. Ποια μειονεκτήματα και ποια πλεονεκτήματα είχαν τα ελληνικά καράβια;
3. Σε ποια πολεμικά είδη ήταν πολύ ικανοί οι Έλληνες ναυτικοί;
4. Ποιοι Έλληνες ναυτικοί ανέπτυξαν σημαντική δράση;
5. Πως αντέδρασαν οι Οθωμανοί στην επαναστατική δραστηριότητα των νησιών;
6. Με ποιον συνεργάστηκε ο Σουλτάνος και γιατί;
7. Τι εκμεταλλεύτηκαν οι Τούρκοι και οι Αιγύπτιοι;
8. Τι έγινε στη ναυμαχία του Γέροντα;