Α' κείμενο
Η Πελοπόννησος επιλέχθηκε ως αφετηρία της Επανάστασης, γιατί στην περιοχή αυτή οι Έλληνες ήταν περισσότεροι από τους Τούρκους, ενώ πολλοί ήταν και οι Φιλικοί στην περιοχή. Το ορεινό έδαφος και η μεγάλη απόσταση από την Κωνσταντινούπολη ήταν επίσης ευνοϊκοί παράγοντες.
Ο Παπαφλέσσας και ο Κολοκοτρώνης στις αρχές του 1821 έφτασαν στην Πελοπόννησο και συνεργάστηκαν με τους πρόκριτους και αρχιερείς της περιοχής και ξεσήκωσαν πρώτοι τους'Ελληνες. Οι κινήσεις αυτές ανησύχησαν τους τούρκους που κάλεσαν προληπτικά τους αρχιερείς και προεστούς στην Τριπολιτσά όπου και τους φυλάκισαν.
Στις 10 Μαρτίου αρχιερείς και πρόκριτοι έκαναν συνέλευση στη μονή της Αγίας Λαύρας και στη συνέχεια ξεκίνησε η στρατολόγηση των παλικαριών.
Η Επανάσταση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1821 στα Καλάβρυτα και στη Βοστίτσα, ενώ στις 23 Μαρτίου η Καλαμάτα και τον επόμενο μήνα το Λεβίδι πέρασαν στα χέρια των Ελλήνων.
Μετά τις πρώτες επιτυχίες, ο Κολοκοτρώνης έγινε αρχηγός των ενόπλων και αποφάσισε την κατάληψη τηςΤριπολιτσάς (Τρίπολης) πρώτα που ήταν διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο και στη συνέχεια των υπόλοιπων φρουρίων.
Τον Ιούνιο του 1821 ο Δημήτριος Υψηλάντης καταφθάνει στην Πελοπόννησο και αναλαμβάνει την αρχηγία της Επανάστασης.
Β' - Βρίσκω την απάντηση στο πιο πάνω κείμενο.
Ερωτήσεις
1. Για ποιους λόγους επιλέχθηκε η Πελοπόννησος ως κατάλληλο μέρος για την έναρξη της
επανάστασης;
2. Ποιοι έφθασαν στην Πελοπόννησο αρχές του 1821 και πως αντέδρασαν οι Τούρκοι;
3. Τι έγινε στις 10 Μαρτίου 1821 και ποιες οι πρώτες επιτυχίες των Ελλήνων απέναντι στους Οθωμανούς;
4. Ποιο ήταν το σχέδιο του Κολοκοτρώνη;
5. Τι συνέβη τον Ιούνιο του 1821;