.
Α' κείμενο
Η μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό την περίοδο της Τουρκοκρατίας πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις.
Την πρώτη περίοδο (15ος-16ος αιώνας) η μετανάστευση ήταν υποχρεωτική και οφειλόταν στις πολεμικές συγκρούσεις και την επέκταση των κατακτητών. Οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονταν από νησιά εγκαταστάθηκαν κυρίως σε πόλεις της Ιταλίας ίδρυσαν παροικίες και ασκούσαν διάφορα επαγγέλματα.
Τη δεύτερη περίοδο (17ος-18ος αιώνας) η μετανάστευση ήταν εθελοντική και τα αίτια της οικονομικά. Οι Έλληνες εγκαταστάθηκαν κατά μήκος των εμπορικών δρόμων που συνέδεαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία με την Κεντρική Ευρώπη και τη Ρωσία.
Την ίδια περίοδο, Έλληνες μετακινήθηκαν επίσης προς τον Καύκασο και την Κριμαία, προς πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης και προς τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.
Οι Έλληνες στις πόλεις όπου εγκαταστάθηκαν προχώρησαν σε ανέγερση ναών και στη δημιουργία καταστατικού για την οργάνωση της κοινότητας τους. Στη συνέχεια ίδρυσαν μοναστήρια και σχολεία και εξέδωσαν ελληνικά βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες. Οι Έλληνες της Διασποράς συνέβαλαν σημαντικά στην πνευματική αναγέννηση του ελληνικού έθνους τον 18ο αιώνα.
Β' - Βρίσκω την απάντηση στο πιο πάνω κείμενο.
Ερωτήσεις
1. Ποια περίοδο συνέβη η υποχρεωτική μετανάστευση των Ελλήνων και γιατί;
2. Ποια περίοδο συνέβη η εθελοντική μετανάστευση των Ελλήνων και γιατί;
3. Σε ποιες περιοχές μετανάστευαν οι Έλληνες;
4. Πώς δραστηριοποιήθηκαν οι Έλληνες μετανάστες;
5. Πώς ωφέλησαν οι Έλληνες τηε Διασποράς τον υπόδουλο ελληνισμό;