Με λίγα λόγια
Εξάσκηση

Περισσότερα...

Το ψηφιακό βιβλίο

Γεωγραφία ΣΤ'
ΕΝΟΤΗΤΑ Β'
Κεφ 15 - Η σημασία του υδρογραφικού δικτύου στη ζωή των ανθρώπων

ΝΕΡΟ, Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

 

Το video clip αναφέρεται στο πιο σημαντικό συστατικό της ζωής, το νερό, το οποίο καλύπτει τα 3/4 της επιφάνειας της γης. Το νερό ταξιδεύει συνεχώς διαγράφοντας έναν ασταμάτητο κύκλο και αλλάζοντας φάσεις : ατμός (υδρατμοί), υγρό (βροχή), στερεό (χαλάζι χιόνι). Ο άνθρωπος εκμεταλλεύτηκε από νωρίς τη δύναμη του νερού για την παραγωγή ενέργειας (ατέρμονος κοχλίας του Αρχιμήδη). Το μεγάλο άλμα όμως έγινε το 19 αι. με τη χρησιμοποίηση της δύναμης του ατμού (τρένα, ατμόπλοια). Τον 20ο αιώνα ο άνθρωπος κατασκευάζει φράγματα, αποξηραίνει λίμνες, αλλάζει την πορεία ποταμών, κάνοντας αλόγιστη χρήση πολλές φορές και ρυπαίνοντας με απόβλητα τον υδάτινο κύκλο. Η σχέση με το νερό είναι σχέση ζωής και ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται το περιβάλλον που τον φιλοξενεί.

πηγή: http://photodentro.edu.gr


Η ιστορία του ανθρώπου συμβαδίζει με την ιστορία του νερού. Ο άνθρωπος επιδιώκει να ζει κοντά σε περιοχές που διαθέτουν νερό. Το σύνολο των περιοχών γλυκού νερού, όπως είναι οι ποταμοί και οι λίμνες, αποτελούν το υδρογραφικό δίκτυο, το οποίο εξυπηρετεί

την ύδρευση, την άρδευση και τις ανάγκες του ανθρώπου για μετακινήσεις, ψυχαγωγία κτλ.


Οι μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί της Μεσοποταμίας, της Αιγύπτου, της Κίνας και των Ινδιών στήριζαν την ανάπτυξή τους στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη, Νείλο, Κίτρινο ποταμό (Χουάνγκ Χο), Γάγγη και Ινδό αντίστοιχα.

Το 3000 π.Χ. κατά τη μινωική περίοδο αναπτύχθηκαν όλες οι χρήσεις του νερού. Οι ανασκαφές στα ανάκτορα της Κνωσού αποκάλυψαν ένα τέλειο αποχετευτικό σύστημα, λουτρά και εγκαταστάσεις για γεωργική εκμετάλλευση του νερού. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος από πολύ παλιά είχε συνδέσει τη ζωή του με το γλυκό νερό.

Αγωγοί νερού



Ο Δούναβης και ο Μισισιπής στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι πλωτοί ποταμοί, δηλαδή επιτρέπουν τη συγκοινωνία με ποταμόπλοια. Οι παραποτάμιες πόλεις έχουν πολλά οφέλη από τους ποταμούς.


Η ποσότητα του νερού στον πλανήτη μας είναι σταθερή στη διάρκεια της ζωής της Γης.

Το νερό ανακυκλώνεται συνεχώς ακολουθώντας το γνωστό υδρολογικό κύκλο (κύκλος του νερού).


Αυτό που μεταβάλλεται καθημερινά είναι η ποιότητα αλλά και η ποσότητα του προσβάσιμου νερού.

Ανθρώπινες δραστηριότητες που μειώνουν τις διαθέσιμες ποσότητες γλυκού νερού

- γεωργική εκμετάλλευση
- μόλυνση
- κατανάλωση από βιομηχανίες & εργοστάσια
- προσωπική χρήση