Με λίγα λόγια
Εξάσκηση
Περισσότερα...
Το ψηφιακό βιβλίο
Γλώσσα Ε'
ΕΝΟΤΗΤΑ 15
Τα θετικά και τα αρνητικά

ΑΡΚΤΙΚΟΛΕΞΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ

01 02 03

04
05

Τα κυριότερα αρκτικόλεξα


ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

Συχνά συναντάμε λέξεις που είναι ή φαίνονται δύσκολες. Για να τις καταλάβουμε χρειάζεται να ερευνήσουμε την καταγωγή τους, πώς "δημιουργήθηκαν".

Παράδειγμα:

Λέξη
α' συνθετικό
β' συνθετικό
τηλεόραση
τηλέ- (από μακριά)
όραση (βλέπω)

Το αρχαίο ελληνικό επίρρημα ―τηλε σημαίνει μακριά. Σήμερα χρησιμοποιείται ως συνθετικό για μια μεγάλη οικογένεια λέξεων.

σύνθετες λέξεις με το τηλε-


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν εκφράζουμε τη γνώμη μας, θετική ή αρνητική, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε επιχειρήματα, δηλαδή να εξηγούμε γιατί υποστηρίζουμε τη συγκεκριμένη άποψη.
Τα επιχειρήματα μας τα διατυπώνουμε συνήθως με αιτιολογικές προτάσεις, που εισάγονται με το γιατί, το επειδή ή το διότι.
π.χ. Η τηλεόραση είναι ελκυστικό μέσο, γιατί συνδυάζει εικόνα και ήχο.

Άποψη
Αναφέρουμε αρχικά ποια είναι η άποψη μας, η θέση μας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα χρησιμοποιώντας φράσεις όπως: Η άποψη μου. Η γνώμη μου είναι... Πιστεύω. Νομίζω. Θεωρώ πως... κ.ά.

Επιχειρήματα
Παραθέτουμε στη συνέχεια ένα ένα τα επιχειρήματα μας, παρουσιάζουμε δηλαδή τους συλλογισμούς μας με τους οποίους θα υποστηρίξουμε την άποψη μας (θετική ή αρνητική), φροντίζοντας κάθε φορά να τους αιτιολογούμε με τις κατάλληλες αιτιολογικές προτάσεις (γιατί, επειδή, αφού, καθώς...). Στο ίδιο πλαίσιο χρησιμοποιούμε παράλληλα και φράσεις που δηλώνουν τα συναισθήματα μας ή με τις οποίες προσπαθούμε να προκαλέσουμε κάποια ανάλογα με τα δικά μας συναισθήματα στον αναγνώστη.

Συμπέρασμα
Καταλήγουμε σ' ένα αιτιολογημένο και λογικό συμπέρασμα (Έτσι..., Επομένως.. Γι' αυτό...).