Με λίγα λόγια
Εξάσκηση

Περισσότερα...

Το ψηφιακό βιβλίο

Γεωγραφία Ε'
ΕΝΟΤΗΤΑ Γ'
Κεφ 33 - Η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας

Δήμοι

To ποικιλόμορφο ανάγλυφο της πατρίδας μας διαμορφώνει διαφορετικά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά σε κάθε περιοχή. Κάθε τόπος έχει τις δικές του ανάγκες, τα δικά του προβλήματα και τις δικές του ιδιαιτερότητες. Γι' αυτό και το κράτος έχει χωρίσει την Ελλάδα σε μικρές περιοχές, για να ικανοποιούν καλύτερα αυτές τις ξεχωριστές τους ανάγκες. Οι περιοχές αυτές λέγονται δήμοι.


Νομοί

Οι δήμοι μιας μεγάλης περιοχής πολλές φορές αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Προβλήματα στις συγκοινωνίες, στην ιατρική περίθαλψη, στις αγροτικές καλλιέργειες και αλλού. Για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων το κράτος έχει σχεδιάσει τους νομούς, οι οποίοι αποτελούνται από τους δήμους μιας περιοχής και διοικούνται από το νομαρχιακό συμβούλιο και τον νομάρχη


Διοικητικές περιφέρειες

Πολλά ζητήματα ξεπερνούν τα όρια ενός νομού και αφορούν μεγαλύτερες περιοχές του κράτους. Αυτά μπορεί να είναι η κατασκευή μεγάλων δρόμων, γεφυρών, αεροδρομίων, φραγμάτων, τεχνητών λιμνών και άλλων αναπτυξιακών έργων, τα οποία απευθύνονται σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτόν η χώρα μας χωρίστηκε σε 13 μεγάλες περιφέρειες, οι οποίες αποτελούνται από περιοχές με κοινά χαρακτηριστικά κι επομένως έχουν κοινά προβλήματα.


"Καλλικράτης"

Μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 που εφαρμόστηκε το σχέδιο Καλλικράτης, καθιερώθηκαν τρία επίπεδα διοικητικής διαίρεσης της πατρίδας μας: 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν από μία έως τρεις περιφέρειες και στόχο έχουν την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Επικεφαλής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων είναι ο Γενικός Γραμματέας.


Αναλυτικός χάρτης για τη διοικητική διαίρεση από τη Wikipedia

(Για εκτύπωση ως φύλλο εργασίας)