Με λίγα λόγια
Εξάσκηση

Περισσότερα...

Το ψηφιακό βιβλίο

Γεωγραφία Ε'
ΕΝΟΤΗΤΑ A'
Κεφ 05 - Προσανατολισμός

Πολλές φορές είναι ανάγκη να προσδιορίζουμε τη θέση μας, το σημείο που βρισκόμαστε, στον χώρο. Όταν χρησιμοποιήσουμε τη θέση κάποιου άλλου για να δείξουμε τη δική μας, τότε λέμε ότι ορίζουμε τη σχετική μας θέση.



Εκτός από αυτό τον τρόπο, έχουμε τη δυνατότητα να προσδιορίζουμε τη θέση μας (το πού είναι η τοποθεσία που βρισκόμαστε) σε σχέση όχι με κάποιο τυχαίο σημείο αλλά με τα σημεία του ορίζοντα (βορράς, νότος, ανατολή, δύση). Τότε λέμε ότι προσανατολιζόμαστε.

Παιχνίδι: Βάλτε σωστά τα σημεία του ορίζοντα στην πυξίδα

>>προβολή πλήρους οθόνης<<


Η πυξίδα είναι ένα όργανο που μας βοηθά σ' αυτό. Ο Βορράς είναι το σημείο του ορίζοντα που δείχνει πάντα η μαγνητική βελόνα.

 
>>προβολή πλήρους οθόνης<<


Κάθε χάρτης είναι προσανατολισμένος, δηλαδή δείχνει τα σημεία του ορίζοντα.

Ο Βορράς είναι στο επάνω μέρος, ο Νότος στο κάτω μέρος, η Ανατολή στα δεξιά και η Δύση στα αριστερά.

Όλοι οι χάρτες εκτός από τον τίτλο, την κλίμακα και το υπόμνημα, είναι προσανατολισμένοι, δηλαδή έχουν επάνω τους και το σύμβολο του προσανατολισμού για να γνωρίζουμε την πλευρά του χάρτη που δείχνει τον Βορρά.


... και λίγος ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ


1. Με τον ήλιο

Τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα σχηματίζουν έναν "σταυρό": Αν το πρωί τεντώσουμε το δεξί χέρι μας προς το μέρος που ανατέλλει ο ήλιος, βρίσκουμε την Ανατολή. Στο αριστερό μας χέρι είναι η Δύση. Το πρόσωπό μας κοιτάει τότε προς το Βορρά και η πλάτη μας είναι στραμμένη προς το Νότο. 

2. Με τον ιερό μιας εκκλησίας

Τα ιερά των εκκλησιών κτίζονται πάντα προς την Ανατολή. 

3. Με την πυξίδα

Η πυξίδα είναι ένα όργανο, που μας βοηθάει να προσανατολιζόμαστε. Ο Βορράς είναι πάντα το σημείο του ορίζοντα που δείχνει πάντα η μαγνητική βελόνα.

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι προσανατολισμού τους οποίους μπορούμε να μάθουμε σε κάποιο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή ψάχνοντας στο διαδίκτυο.

 

>>προβολή πλήρους οθόνης<<